MAKANAN TRADISIONAL MALAYSIA POPULAR YANG PATUT DICUBA
Malaysia sebuah negara yang terkenal dengan masyarakat yang berbilang kaum. Setiap kaum di Malaysia juga bebas mengamalkan budaya masing – masing selagi ia tidak bertentangan dengan undang – undang negara.
Kaum Melayu merupakan kaum majoriti di Malaysia. Ia diikuti pula dengan kaum Cina, India serta lain – lain kaum minoriti lain. Masyarakat majmuk di Malaysia membuatkan ramai pelancong dari luar selesa datang bercuti ke negara kita.
Oleh kerana Malaysia memiliki rakyat yang berbilang kaum, maka tidak hairanlah jika makanan orang Malaysia juga terdiri dari pelbagai jenis makanan yang boleh dinikmati bersama. Antara hidangan popular dan digemari oleh rakyat Malaysia adalah seperti yang tersenarai di bawah.
1. Roti canai
Roti canai ialah makanan tradisional untuk masyarakat India. Ia dibawa ke Malaysia melalui imigran Tamil Muslim yang telah lama menetap di negara ini.
Makanan ini sesuai dinikmati bersama kuah dal, kari dan sambal tumis bergantung kepada selera masing-masing.
2. Nasi lemak
Sekiranya roti canai merupakan makanan tradisional bagi masyarakat India, nasi lemak pula merupakan salah satu makanan tradisional untuk penduduk berbangsa Melayu.
Baca juga:CARA MEMBUAT CORNDOG CHEESE
Selain itu, bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat nasi lemak ialah santan, halia, bawang merah dan daun pandan.
Seterusnya, nasi lemak lebih enak apabila dihidangkan bersama sambal tumis, kacang tanah goreng, ikan bilis dan telur goreng.
Walaupun begitu, terdapat sesetengah rakyat Malaysia yang suka menambah lauk pada nasi lemak mereka seperti sambal udang, rendang daging dan sambal sotong.
3. Rojak
Siapa antara anda yang gemar makan salad? Sekiranya salad ialah campuran sayur-sayuran, Malaysia pula mempunyai campuran buah-buahan tersendiri yang menjadi kegemaran ramai.
Dikenali sebagai rojak, makanan ini mempunyai pelbagai nama lain seperti rojak buah, rojak Penang, rojak India dan rojak kangkung.
Untuk pengetahuan anda, rojak buah ialah campuran buah mangga, nanas, sengkuang dan jambu batu.
Selain itu, kuah rojak buah pula ialah kicap yang dicampur dengan belacan, air, gula dan kacang tanah yang telah dikisar ataupun ditumbuk.
Rojak India ataupun lebih dikenali sebagai pasembor ialah makanan yang terkenal di Pulau Pinang.
Pasembor ialah campuran kentang rebus, cucur goreng, tauge, sengkuang dan telur rebus dan makanan ini kebiasaannya dimakan pada waktu petang.
4. Asam laksa
Mi laksa berwarna putih dan disajikan bersama kuah ikan pedas. Namun, makanan ini tidak akan lengkap tanpa hirisan bawang merah, cili, timun dan telur.
5. Apam balik
Apam balik ialah makanan warisan negara yang diisytiharkan oleh Jabatan Warisan Kebangsaan Malaysia.
Untuk pengetahuan anda, bahan-bahan yang digunakan untuk membuat makanan berkenaan ialah adunan tepung, santan, gula, soda penaik dan telur.
Ramai penjual apam balik membuat versi mereka tersendiri dengan menambah inti berisi coklat, strawberi dan keju.
6. Sate
Sate lebih sedap dimakan bersama kuah kacang, nasi himpit, bawang dan timun.
Setiap tempat mempunyai harga sate yang berbeza kerana cara pembuatan makanan itu sendiri sudah cukup rumit dan memerlukan kesabaran yang tinggi.
Untuk mereka yang menganggap pembuatan bahan sate itu sukar dan mahukannya dalam kadar segera, terdapat peniaga yang membuat sate sejuk beku untuk memudahkan anda.
7. Kueh teow
Kuetiau ialah makanan tradisional masyarakat Cina. Makanan ini kebiasaannya digoreng bersama kerang, udang, kicap cair, cili dan tauge.
Kuetiau merupakan salah satu makanan kegemaran ramai untuk makan malam tetapi ia lebih sedap sekiranya dimakan ketika panas dengan hiasan telur separuh masak.
8. Otak-otak
Otak-otak ialah isi ikan yang dicampur dengan rempah ratus dan cili untuk membangkitkan rasa kepedasan sebelum dibalut daun kelapa yang kemudiannya dibakar sehingga masak.
Walaupun otak-otak dan sata mempunyai inti yang sama, tetapi kedua-dua makanan itu mempunyai bentuk yang berbeza. Bentuk otak-otak ialah memanjang manakala sata berbentuk piramid. Jangan keliru!
9. Mi goreng mamak
Mi goreng mamak berbeza daripada yang lain kerana makanan ini dimasak sehingga kering tetapi masih sedap dimakan.
10. Pisang goreng
Pisang goreng lebih enak dimakan pada waktu petang. Namun, bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat makanan tersebut ialah pisang, telur dan tepung.
Sama seperti makanan lain, pisang goreng juga boleh dimakan bersama keju dan coklat mengikut selera masing-masing. Tidak dapat disangkal bahawa ramai yang menggemari pisang goreng bersama keju, susu dan coklat sehingga menjadi tular di media sosial.
Kesimpulannya, kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya berbangga kerana dapat menikmati pelbagai makanan daripada kaum lain tanpa perlu ke negara luar.
Ulasan